Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky

Příspěvky

Píší o nás

10. 11. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

Týdeník Chrudimsko 7.11.2018

20181109_113100-1.jpg

 

SDH Skupice byla opět podpořena Nadačním fondem Veolia

6. 11. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

Skupičtí hasiči ke 100. výročí založení a osamostatnění ČR uspořádali slavnostní akci. Na počest tohoto významného svátku společně s občany zasadili lípu, kterou obci Skupice věnoval hasičský sbor a jež byla pořízena díky Nadačnímu fondu Veolia z programu MINIGRANTY VEOLIA.

 K navázání a pokračování tradic našich předků, kteří při významných národních událostech vysazovali lípy a zároveň je i nazývali, ponese nově vsazená lípa výstižný název lípa republiky.  Při této příležitosti byla zasazena i další chybějící lípa, která byla pojmenována lípa J.A.Komenského, u kterého brzy oslavíme 350let od jeho úmrtí a taktéž proto že to byla významná postava našich dějin, která si to zaslouží.

Na Skupické návsi tak k pěti již pojmenovaným a i dalším o mnoho starším bezejmenným lípám  přibyli nový svědci  minulosti, rep. naši budoucnosti.  Zakončeme článek slovy starosty sboru Jana Švadlenky:  „Naše lípo republiky, přeji ti, abys byla po těch následujících 100 let svědkem období míru, lásky a porozumění v mezilidských vztazích, ochoty a síly bojovat za tak křehkou věc, jakou je naše svobodná vlast.“

Skupičtí hasiči díky Nadačnímu fondu Veolia a programu MINIGRANTY VEOLIA pořídily motorovou pilu. Pomocí pořízené nové techniky a dobrovolných brigád členů sboru chtějí pečovat o životní prostředí v obci a jejím okolí.

 Vyčistit koryto a přilehlé pozemky Skupického potoka od odpadků a náletových dřevin a nasázet nové stromy.  V části Skupického potoka již probírka a kácení náletových dřevin proběhlo.  Dále chtějí obnovit již přestárlé dřeviny v alejích okolních cest. Úspěšně zahájení a následné pokračování celého projektu i v roce 2018 bylo a bude možné jen za přispění a obětavosti členů SDH.

Zvláštní poděkování směřujeme panu Tomáši Trojanovi, členu SDH, který nejenom požádal a zajistil grant od Nadačního fondu Veolia, ale osobně se podílí na realizaci celého projektu. Zakoupené nářadí a motorová pila bude i po skončení projektu v majetku SDH Skupice a bude sloužit i při odklízení škod při živelných událostech a při zásazích hasičů.

 

 

Oslava 100 let republiky

30. 10. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

SDH Skupice uspořádal 28.10.2018  oslavu 100 let od vzniku republiky.

V rámci oslav byly vysazeny 2 lípy. Lípa J.A.Komenského byla vysazena u křížku a lípa Republiky u domu č.p. 31 ,,Lojzičky". 

Sázení lip se účastnilo kolem čtyřiceti lidí ze Skupic a okolí. Projev pronesl starosta sboru Jan Švadlenka a starosta obce Roman Štěpánek. V průběhu  zazněla státní hymna a dvě lidové písně v podání Vojty Jiráska a Aničky Štorkové.  

Všichni se poté mohli  podílet na sázení lípy  vlastnoručním příhozem hlíny.

Pod samotný strom byla umístěna schránka se vzkazem pro budoucí generaci. Schránka též obsahovala pohlednici, která byla vydána k tomuto slavnostnímu roku. Všichni také mohli ochutnat domácí chléb se solí a trochu té kořalečky.

Na závěr byl odhalen pamětní kámen, který bude připomínat tento slavností den.

Děkujeme všem za účast a budeme se těšit na dalších akcích.

Foto z akce

Foto z akce od paní Vincenciové

 

100 let republiky

23. 10. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

100-let-republiky_-skupice.jpg

 

Skupický Halloween 2018

23. 10. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

Zveme Vás na Skupický Halloween, který se uskuteční 3.11. v 16*15

halloween-18.jpg

 

Oslava 100 let republiky ve Skupicích - sázení lip na návsi

12. 10. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

U příležitosti stého výročí vzniku samostatného československého státu si Vás  SDH Skupice dovoluje srdečně pozvat na slavnostní výsadbu lip.

Dne 28.10.2018 od 14.00 hod proběhne na návsi naší obce vysazení lípy republiky a dosazení chybějící lípy sázené před 99 lety našimi předky.

Těšíme se na setkání s Vámi, oslavme společně sto let naší republiky 

skupice---stromy.jpg 

 

Výsledky voleb do zastupitelstva 2018

12. 10. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

Ve volbách do zastupitelstva obce Morašice zvítězila strana nezávislých kandidátů Za krásnější obec, která získala celkem 64,27 % (ve Skupicích 77,6%) 10 mandátů.

Druhá skončila strana nezávislých kandidátů Za lepší obec, která získala 35,72 % (ve Skupicích 22,4%) a 5 mandátů.

Volební účast byla 70,23%, ve Skupici 67,69%.

Obec Skupice bude mít dva zastupitele - Luboše Hrstku a Milan Štorka.

Výsledky voleb ve Skupicích naleznete zde

 

Volby 5.10. - 6.10.2018

10. 9. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

V letošních volbách se o váš hlas, a tím i o post zastupitele obce, bude ucházet 30 kandidátů na dvou kandidátních listinách. Převzato z VOLBY.CZ :

Sdružení nezávidlých kandidátů za lepší obec

Za obec krásnější

Volit můžete vícero způsoby -  buď jednu celou kandidátku, nebo jednotlivce napříč oběma ,,stranami". Více o možnostech volby zde.

Návod jak hlasovat - aneb, aby váš hlas nepropadl

Zárověň s volbou zastupitelů, se také uskuteční senátní volby, kdy po šesti letech jeden ze čtrnácti adeptů nahradí končícího Jana Velebu. Seznam kandidátů naleznete zde

 

 

Plánované akce do konce roku 2018

10. 9. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

 * Sázení lip ke stému výročí republiky 28.10.

* Halloween - termín bude upřesněn

* Brigáda, úklid obce - termín bude upřesněn

* Stavění vánočního stromu

* Mikuláš

* Vánoční zpívání - 23.12. 17*00

 

Změna programu vyhrazena :-)

 

Ohlédnutí za Skupickým posvícení 2018

4. 9. 2018

| Komentářů: 0

| Rubrika: Novinky

Letošní posvícení jsme pojali tématicky, návratem o sto let zpět. Vzhledem ke kulatému výročí republiky, jsme chtěli do současného uspěchaného světa vrátit trochu prvorepublikového ducha. 

Trochu nás sice pozlobilo počasí, to když po cca měsíci začalo pršet, ale to nás neodradilo a veškeré přípravy se pak bohatě vyplatili. Jen muži a děti museli oželet  fotbálek.

Po slavnostním zahájení starostou sboru Janem Švadlenkou se slova ujal moderátor František Mifek, který nás celým posvícení provedl.

Nejdříve si dospělí i děti zasoutěžili a pobavili u ,,Kufru“, kdy hádali a poznávali věci, které používali naši předci v domácnosti a na poli před několika desítkami let. Např. ruční pračka na prádlo, trdlo na mletí máku, odkorňovač či palice na rozbíjení hrud na poli. Některé předměty byly uhodnuty hned, s některými si obecenstvo lámalo delší dobu.  Dokonce se podařilo i mimo soutěž vyřešit záhadu jednoho předmětu. Ten dokázal identifikovat nejstarší občan Skupic, pan Pekař jako ostřítko na žiletky.

Poté zahrál na ,,zednický klavír“ neboli harmoniku  Jiří Příhoda. Spolu s ním si tak mohla zazpívat větší část publika osvědčené prvorepublikové hity. Diváci  pak zaslouženě šikovného mladého muže odměnili potleskem.

Velký potlesk sklidila povedená tančírna s Filipem Nepovímem, který část obecenstva učil základní kroky polky, waltzu a charlestonu. S každým přibývajícím tancem rostl počet zájemců a je možné, že kdyby tančírna pokračovala dále, tak se osmělí všichni z publika.

Následně byly vyhlášeny tři nejpovedenější pomazánky, jenž vzešly  z hlasování publika. Během celého odpoledne mohli všichni návštěvníci vyplnit soutěžní kvíz a jeden šťastlivec byl na konci dne vylosován a odměněn.

Večerní program pak obstarala Skupická kapela HrKa, se kterou do noci zpívali a tančili domácí i přespolní.

Poděkování patří všem, kteří dorazili a zejména těm, kteří přišli v dobovém oblečení. Také  všem pořadatelům a podporovatelům, sousedům za zapůjčení předmětů do ,,Kufru",  SDH Morašice za půjčení mobilních přístřešků, obci Morašice za finanční příspěvek, Včelařství Marcel Gregor za chutné koláče a medové výrobky. A také všem ženám, které připravili skvělé pomazánky.

Příští rok se budeme opět těšit.

Posvícení bylo částečně hrazeno z projektu Skupice - Po stopách místních tradic, který je financován z prostředků Pardubického kraje.

Fotografie z Posvícení nalezenete zde